Wat is de functie van het ontluchtingskraantje aan de radiator?

By 29 januari 2019Blog
Ontluchtingskraantje radiator

U heeft thuis ongetwijfeld een aantal radiatoren aan de muur hangen. Deze beschikken allemaal over een knop waarmee u ze open en dicht kunt draaien. Daarnaast heeft een radiator ook een ontluchtingskraantje. Deze zit soms naast de radiatorknop, maar dit is niet altijd het geval. Zo zit het kraantje ook vaak onder- of bovenaan één van de zijkanten van de radiator. Hierdoor valt het ontluchtingskraantje een stuk minder op. Zit het kraantje bij u ook op een onopvallende plek? Dan is deze u mogelijk nog nooit opgevallen. In dat geval weet u vast en zeker ook niet wat de functie van dit ontluchtingskraantje eigenlijk is. Daarom leggen wij u in deze tekst precies uit wat u met het kraantje kunt doen.

Koude radiator of tikkend geluid

Wanneer u de thermostaat in huis opdraait, duurt het vaak niet lang voor radiatoren warm worden. Duurt het bij de ene radiator langer dan bij de andere? Of blijft uw radiator gedeeltelijk of zelfs geheel koud? Dan kan het zijn dat er lucht in de installatie zit. Deze lucht zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor water. Meestal gaat het om de radiatoren die het hoogste gelegen zijn in uw woning. Lucht zoekt immers altijd het hoogste punt op. Naast koude of langzaam opwarmende radiatoren kunt u lucht in de installatie ook op een andere manier opmerken. Zo maakt uw verwarmingsinstallatie meestal een tikkend geluid wanneer er lucht in zit.

Stap voor stap zelf lucht uit uw radiatoren laten lopen

Heeft u te maken met het bovenstaande probleem? Dan kunt u dit betrekkelijk eenvoudig zelf verhelpen. Doorloop hiervoor de onderstaande stappen en uw radiatoren werken weer zoals u wenst.
1) Ga op zoek naar het ontluchtingskraantje aan uw radiatoren en zorg dat u een speciale ontluchtingssleutel in huis heeft. Pak er ook direct een handdoek bij.
2) Zorg dat alle radiatoren in uw huis volledig geopend zijn en draai de thermostaat op tot 25 graden.
3) Draai de temperatuur na minimaal 10 minuten weer terug. Zorg ervoor dat uw ketel hierbij uitslaat. Wacht opnieuw 10 minuten en draai alle radiatoren dicht.
4) Pak de ontluchtingssleutel erbij, plaats deze op het kraantje en draai de sleutel tegen de klok in. Begin altijd bij radiatoren beneden, want de lucht kruipt omhoog. Indien u boven begint, heeft ontluchten dus nauwelijks nut.
5) Komt er water uit het ontluchtingskraantje? Draai deze dan onmiddellijk dicht. De lucht is in dat geval uit de betreffende radiator. Ga iedere radiator in uw woning langs.
6) Open alle radiatoren en controleer of de waterdruk in uw cv-ketel nog minimaal 1,6 bar is.

Hulp nodig?

Lukt het niet om het probleem zelf op te lossen kunt u altijd een professional inschakelen. Loodgieter Huizen staat 24/7 voor u klaar.

 

Call Now Button